Τα νέα μας

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα:
 «Παιχνίδια μέσα στον Χρόνο»
 

 



 

Στις 8 και 9 Νοεμβρίου 2023 οι μικροί μας μαθητές της Α΄και Δ΄ τάξης αλλά και της Β΄ και Γ΄ τάξης του Σχολείου μας επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους κ.κ Δημητρακοπούλου Ζαφειρία , Τρίμπου Ιωάννη , Οικονόμου Ευδοκία-Δούκαινα και Πηλιώνη Μαρία.

Οι μικροί επισκέπτες με την εμψύχωση και καθοδήγηση των αρχαιολόγων Ολυμπίας Νασιώκα και Σταμάτη Χατζητουλούση και της εικαστικού Τερψιχόρης Ξανθοπούλου, εξοικειώθηκαν άμεσα με τις αίθουσες του Μουσείου και αναζήτησαν σε μικρές ομάδες εκθέματα που σχετίζονται με τον κόσμο των αρχαίων παιδικών παιχνιδιών. Έπαιξαν με αντίγραφα αρχαίων παιχνιδιών, εντόπισαν διαφορές και ομοιότητες με τα δικά τους παιχνίδια 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιάζει στο παιχνίδι, ως ατομική και κοινωνική δραστηριότητα – αναπόσπαστο μέρος του δημιουργικού ελεύθερου χρόνου στον παιδικό κόσμο κατά την αρχαιότητα και παρακολουθεί την εξέλιξή του μέχρι τα σύγχρονα παιδικά παιχνίδια.

Η δομή του είναι διαβαθμισμένη σε τρία επίπεδα που καλύπτουν όλο το εύρος των τάξεων του Δημοτικού, με διάρκεια μιάμισης ώρας. 


 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, ιδρύθηκε το 1971, σε σχέδια του εξαιρετικού αρχιτέκτονα Δημήτρη Φατούρου.

Η έκθεση του νέου Μουσείου αναπτύσσεται σε 4 θεματικές ενότητες:
Τόπος και Ιστορία, Προϊστορικές κοινωνίες, Ιστορικοί χρόνοι.

Παρουσιάζονται ευρήματα από τους πιο σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς και νεκροταφεία της Χαλκιδικής, τον Άγιο Μάμα, την Όλυνθο και την Τορώνη, το Κριαρίτσι και τη Νέα Σκιώνη, ενώ επιλεγμένα εκθέματα των ρωμαϊκών χρόνων, επιτύμβια αγάλματα και στήλες, προετοιμάζουν τον επισκέπτη πριν την ολοκλήρωση της ενότητας Ιστορικοί Χρόνοι.


Στην αίθουσα που εκτίθενται οι Συλλογές, κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει η αξιόλογη Συλλογή Λαμπρόπουλου.
 

Η έκθεση εμπλουτίζεται με πολυμεσικές εφαρμογές, όπως διαδραστικό χάρτη-χρονολόγιο που διατρέχει την ιστορία της Χαλκιδικής και θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, διαδραστικές οθόνες που αφορούν στην Ιστορία της Έρευνας με την παρουσίαση των σημαντικότερων σταθμών και ερευνητών στην περιοχή, στις Γραπτές Πηγές που αναφέρονται σε γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Χαλκιδική, καθώς και στην προσωπικότητα του Αριστοτέλη, του μεγάλου Σταγειρίτη φιλοσόφου.

Επίσης, μέσα από τρισδιάστατη προβολική χαρτογράφηση (3D Projection Mapping) παρουσιάζεται η ανασκαφική δραστηριότητα με τρόπο εύληπτο και παραστατικό, προκειμένου να γίνει κατανοητή η διαδικασία και το αποτέλεσμα μιας ανασκαφής που καταλήγει στη συντήρηση, μελέτη και παρουσίαση των ευρημάτων στο Μουσείο.
Επιπλέον, οθόνες με τοπία και αρχαιότητες, εμπλουτισμένα με εικόνες από διαχρονικές δραστηριότητες στην περιοχή, καθώς και βίντεο από την περιοδική έκθεση της Συλλογής Λαμπρόπουλου που παρουσιάστηκε στο Μουσείο το 2019 συμπληρώνουν την πολυεπίπεδη πληροφόρηση για το κοινό. 

 

 

 

 

Σχολικά προγράμματα

Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Τηλεκπαίδευση